Daha İyi, Daha Kaliteli, %100 Güvenli ve Hızlı Alışveriş
  • TL
    • TL
    • $
  • TR
    • TR
Giriş Yap Hesap Oluştur
Daha İyi, Daha Kaliteli, %100 Güvenli ve Hızlı Alışveriş

Kategoriler

0
  • TR
  • TL
  • $

              

Bilgilendirme

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Bilgilendirme

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA

19 Nisan 2022 tarih ve 31814 sayılı Resmi Gazetede Türk Parası Kıymetini Koruma hakkında 32 sayılı karara İlişkin tebliğ (Tebliğ No:2008-32/34)’de değişiklik yapılmasına dair tebliğ (TEBLİĞ NO: 2022-32/66) yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiştir. “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” başlıklı 8. maddesinin dokuzuncu fıkrasının sonuna aşağıdaki düzenleme eklenmiştir.

“Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür. Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” denilmiştir.

 MENKUL MAL TANIMINA EMTİA (TİCARİ MAL) GİRER Mİ?
Borçlar Kanununa göre menkul / taşınır mallar, Medeni Kanunun tanımladığı taşınmaz mallar dışında kalan ve zilyetliği tasarruf devri ile gerçekleşen mallardır.
Dolayısıyla, taşınmaz mallar dışında kalan tüm mallar (ki buna ticari mallar yani emtia da dahil ) bu düzenleme kapsamındadır.

Yapılan açıklamalara göre;

Fatura düzenleme sistemimizde herhangi bir değişiklik yoktur.
Yurtdışında üretilen yazılım haricindeki menkul mal ürünlerine ( Bilgisayar, Yazıcı, Tüketim Malzemeleri, Çevre Birimleri, Donanım, vb.) ait faturaların dövizli olarak düzenlenmesinde bir sakınca bulunmamakla birlikte;

ödeme sırasında o günkü döviz kuruna göre TL ye çevrilerek ödenmesi ile ilgili, 19 Nisan 2022 tarih ve 31814 sayılı Resmi Gazetede Türk Parası Kıymetini Koruma kanunun 32/34/36 Sayılı Kararlarına göre zorunluluk getirilmiştir.

Aynı fatura içinde yer alan yazılım ve yazılım ürünlerinin haricindeki menkul mal ürünlerinin ( Bilgisayar, Yazıcı, Tüketim Malzemeleri, Çevre Birimleri, Donanım, vb.) bulunduğu faturalara ait ödemelerde, Yazılım ürünlerinin tutarı döviz olarak ödenebilir. Ancak ilgili yasaya göre yazılım ürünlerinin haricindeki ürünlerin ödemeleri, ödeme gününde belirlenen döviz kuruna göre TL’ ye çevrilerek ödenmelidir.

1.)Kredi Kartı İle ödemeleriniz Döviz Bakiyenize istinaden o anki kur üzerinden usd ye otomatik olarak döner.TL bakiyelerinizde ise otomatik olarak TL bakiyenizden düşer.

2.)Usd Faturanıza USD olarak havale ve eft yapamazsınız.TL olarak havale ve Eft yapabilirsiniz.TL/USD dönüşümünde o anki sitemizdeki MERKEZ BANKASI döviz kuru geçerlidir.İşlem otomatik olarak yapılmaktadır.
Mutabakat ve sorularınız için Lütfen finans-Muhasebe Bölümümüz ile görüşünüz.

Ödemelerinizi mesai saatleri içinde B2B sayfamız üzerinde yayınlanan döviz kurunu ve KREDİ KARTI Taksit Oranlarımızı kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

 

            

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et